Memoria oamenilor a păstrat din negura veacului o legendă, pe care am auzit-o din gura neîntrecutului povestitor, regretatului Zaharie Melnic de la Măcăreuca. Nişte oieri, coborând pe malul râului Căinari, de la origine, pe dreapta lui, au dat de un loc pitoresc, cu multă păşune, şi s-au statornicit aici. Printre ei era unul mai abil, Macarie. De la acest nume, spune legenda, şi ne pare verosimil, vine şi denumirea vechii aşezări a oierilor şi a satului de azi Măcăreuca.
Documentar localitatea îşi confirmă existenţa la 1528, când domnitorul Moldovei Petru Rareş dăruieşte printr-un act marelui armaş Marco Ciciuman 3 sate din ţinutul Soroca, printre care şi Măcăreuca.
La 1814 moşia Măcăreucei aparţinea sfetnicului Ioan Russo, iar la 1821 nobilului Grigore Ioan Russo. Această dinastie de boieri a dăinuit. La 1900 moşia o stăpânea Zinovie Russo. Marea Unire şi reforma agrară din Romania, l-au găsit aici stăpân pe Nicolae Russo. În urma exproprierii pe moşia lui se constituie 2 sate din colonişti veniţi de la Cosăuţi şi Holoşniţa Veche – Palanca şi Holoşniţa Nouă. Nicolae Russo se retrage la Bulboci pe partea sa de moşie, lăsând la curte pe fiul Boris şi fiica Zoie. Aceştia vând conacul şi partea lor de pământ unui neamţ – Gotlev. Ultimul proprietar al curţii boiereşti a fost preotul Mihail Ostap(ov), refugiat la venirea sovieticilor, în România.
În anii 1949-1952, printr-o hotărâre a Ministerului Agriculturii al U.R.S.S. pe râul Căinari, în satul Măcăreuca, a fost construită o staţiune hidroelectrică cu o capacitate de 60 de kw/h, dar aceasta nu a asigurat capacitatea suficientă şi degrabă a fost uitată.
În vechea selişte, spun bătrânii, a existat şi o mică bisericuţă de lemn. Că era foarte mică, ne dovedesc Uşile Împărăteşti foarte mici şi care, ca prin minune, s-au păstrat până astăzi.
La 1793 este consemnată existenţa unei biserici de lemn, aacoperită cu paie. Nu încape îndoială că e vorba de biserica din lemn care a juns până în zilele noastre. La 1874 această bisericuţă a fost reparată. Timp de secole ea a fost mama spirituală a creştinilor din Măcăreuca, familiei boiereşti şi a celor, care au trudit pe moşia dinastiei Russo.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu